Halojen Far ile Xenon Far Farkı Nelerdir?

halojen-far-xenon-far-farklari

Konforlu bir yolculuk için büyük bir öneme sahip olan far çeşitleri birbirinden farklı kritik özelliklere sahip.Xenon farlar ve halojen farlar, araçlarda kullanılan iki farklı aydınlatma teknolojisidir.  Bu yazımızda en çok tercih edilen iki far çeşidine, bu farların özelliklerine ve aralarındaki farklara değindik. Halojen Far ile Xenon Far Farkı Nelerdir? İşte bu iki far türü arasındaki temel farklar:

Xenon Far Nedir?

HD far olarak da karşımıza çıkan xenon farlar, son zamanlarda daha popüler olmaya başlıyor. Halojen farların yerini almaya başlayan bu farlar, içerisinde yer alan xenon gazı ile çalışıyor. Far sistemi içinde yer alan tüpler, xenon gazı ile yüksek basınç kullanılarak doldurulmuştur.

Elektrotların arasında oluşan çakma ile ortaya çıkan bu gaz akımla buluşarak ışığın ortaya çıkmasını sağlıyor. İdeal ışık süresine ulaşmak için kısa bir süre bekleten xenon farların uzun far olarak kullanılması mümkün değildir.

Halojen Far Nedir?

Halojen far, eski far tipleri arasnda yer alıyor. Akkor lambaların gelişmiş versiyonunu temsil eden halojen farlar, elektronegatifliği yüksek olan halojenler yardımıyla çalışmaktadır. Periyodik tabloda yer alan 7A grubu elementleriyle çalışan bu farlar, brom ve iyot olmak üzere iki element kullanılarak yapılıyor.

 

Far Farkları

Halojen Far ile Xenon Far Farkı Nelerdir?

Xenon far ile halojen far pek çok yönden farklılıklar içeriyor. Araçlarda tercih edilen bu iki far arasındaki farkları aşağıda belirttik.

  • Halojen farlar ve xenon farlar farklı kullanım ömürlerine sahip. Xenon farlar yaklaşık olarak 2000 saat kullanılabilirken halojen farlar 3000 saate kadar kullanım ömrü sunuyor.
  • Halojen farlar sarı ve turuncu renk tonlarına sahipken xenon farlar doğal gün ışığını andıran açık mavi bir renk yayarlar.
  • Halojen farlar açılma anı itibariyle tam parlaklıkta çalışabilmektedir. Xenon farlar ise tam parlaklığa ulaşmak için yeterli ısı seviyesine ulaşmalıdır. Bu nedenle birkaç saniye geçtiğinde kullanılır hale gelir.
  • Xenon farlara sahip olan sürücülerin yol koşullarına daha hızlı bir şekilde tepki verdiği düşünülse de karşı taraftaki sürücüleri olumsuz yönde etkileyebileceği oldukça açık. Sürücülerin gözünü rahatsız etme ihtimali bulunduğundan xenon farların ışık yüksekliğini ve seviyesini dikkatlice ayarlaması gerekiyor.
  • Halojen farların üretim maliyeti oldukça düşüktür. Bunun yanı sıra bu farların montajı da xenon farlara kıyasla çok daha kolaydır.
  • Xenon farlar 3200 lümenlik ışık miktarına sahiptir. Halojen farlar ise 1500 lümenlik ışık miktarını bünyesinde barındırır. Bu nedenle xenon farlar daha iyi bir aydınlatmaya sahiptir.
  • İki far tipi arasında enerji verimliliği noktasında fazla fark Halojen farlar çalışmaya başlamak için enerjiye ihtiyaç duyarken xenon farlar ışık yaymaya devam etmek için bu enerjiyi kullanmaktadır.

Halojen Far ile Xenon Far Arasında ki Fark

Işık Kaynağı:

Halojen Farlar: Halojen farlar, tungsten filament içeren lambalardan oluşur. Bu filament, elektrik akımıyla ısınır ve ışık üretir. Halojen gazları içerdikleri için daha uzun ömre sahiptirler.

Xenon Farlar: Xenon farlar, basınç altındaki xenon gazını kullanarak ışık üreten bir lamba teknolojisine sahiptir. Bu tür farlar, daha parlak ve daha beyaz bir ışık sağlar.

Işık Rengi ve Parlaklık:

Halojen Farlar: Halojen farlar genellikle daha sıcak renk sıcaklığına sahiptir ve daha sarımsı bir ışık üretirler.

Xenon Farlar: Xenon farlar daha soğuk renk sıcaklığına sahiptir ve daha beyaz, hatta mavi bir ışık üretebilirler. Bu nedenle, xenon farlar genellikle daha parlak ve daha estetik bir görünüm sunar.

Verimlilik ve Enerji Tüketimi:

Halojen Farlar: Halojen farlar, enerjiyi daha fazla ısı üreterek kullanır. Bu da daha az enerji verimliliği anlamına gelir.

Xenon Farlar: Xenon farlar, daha düşük enerji tüketimi ile daha fazla ışık üretebilir. Daha az enerji harcarlar ve daha verimli bir aydınlatma sağlarlar.

Ömür:

Halojen Farlar: Halojen farlar genellikle daha kısa ömre sahiptir. Daha sık değiştirilmeleri gerekebilir.

Xenon Farlar: Xenon farlar, genellikle daha uzun bir ömre sahiptir. Ancak, xenon farlar arızalandığında değiştirilmesi daha pahalı olabilir.

Maliyet:

Halojen Farlar: Halojen farlar genellikle daha uygun fiyatlıdır.

Xenon Farlar: Xenon farlar daha karmaşık bir tasarıma ve üretime sahiptirler bu yüzden genellikle daha yüksek bir maliyetle gelirler.

Orijinalliğinden kesinlikle emin olabileceğiniz kaliteli oto aydınlatma çeşitleri için doğrudan hizmet almanın konforunu Opel Yedek Parça Deposunu keşfedin.

OPEL YEDEK PARÇA SEÇENEKLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*