
Otomobiller günlük yaşamımızı oldukça kolaylaştırmaktadır. Bu nedenle otomobil sahibi olmak lüks bir tüketimden çok önemli bir ihtiyaç haline gelmiştir. Ancak araç içerisinde güvenli bir şekilde seyretmeyi sağlayacak kimi noktaların detaylı bir şekilde bilinmesi gerekir. Aracın düzgün çalışmasına engel olabilecek herhangi bir durumun çok geçmeden çözümlenmesi ilerleyen süreçlerde karşınıza çıkabilecek yüksek maliyetlerin önüne geçer. Aracınız ile ilgili kimi sorunlar hemen anlaşılabilecek iken kimi sorunlar ise alanında uzman kişiler tarafından ulaşılabilmektedir. Bu nedenle aracın düzenli olan bakım ve onarım işlemlerinin yapılması önemlidir. periyodik kontrollerde aracın genel durumuna ilişkin detaylı kontroller yapılmaktadır. Peki araç periyodik bakım nedir?
Belirli aralıklarla yapılan kontrollere periyodik bakım denir. Bu bağlamda aracın düzgün bir şekilde hareket etmesini sağlayan sistemleri, yağ ve sıvı değişimi gibi işlemler periyodik bakımlarda yapılmaktadır. Ayrıca Periyodik bakımda tespit edilen herhangi bir sorun veya gerekli değişimler periyodik bakımlarda tespit edilir. Böylece aracın güvenli bir şekilde yolculuğuna devam etmesi sağlanır. Özellikle sıfır araç sahibi olan kişilerin sıklıkla merak ettikleri konuların başında “10 bin bakımı nedir?” sorusu gelmektedir. Otomobillerde belirli aralıklarda periyodik bakımlarının alanında uzmanlar tarafından yapılması gerekmektedir. Bu nedenle 10 Bin bakım da aracın ilk periyodik bakım zamanını ifade eder.
Periyodik Bakım ve Filtre Değişimi Hangi Aralıklarla Yapılmalıdır?
Periyodik bakımlar her yıl yapılması gereken bakımlardır. Bu bakımlarda aracın motor yağı değiştirilir. Bunun yanında araçta bulunan filtreler de bu bakımlarda değiştirilerek yenilenir. Eğer araç yıl içerisinde 10 bin km’den fazla yol alıyorsa bu bakımlar yıl bitmeden her 10 bin km’de bir yapılır. Eğer araç 10 bin km yolu bir yıldan uzun sürede tamamlıyorsa km tamamlanmadan bir yıl sonra yapılmalıdır. Bu km bazı dizel araçlarda 15 bin km olarak ta kullanılabilir.
Araç Periyodik Bakımında Neler Yapılır?
Araç periyodik bakım işlemleri belirli periyotlarda ihmal edilmemelidir. Gözden kaçma ihtimali olan herhangi bir sorun yapılan bu kontrollerde ortaya konmaktadır. Otomobillerinin periyodik bakım zamanı gelmiş olan sürücüler “Periyodik Bakım Nedir?”, “Periyodik bakımda ne değiştirilir?” gibi soruların yanıtını sıklıkla merak etmektedir. Periyodik bakım hizmetleri kapsamında yapılan işlemler aşağıdaki gibidir.
- Yağ filtresi değişimi
- Hava Filtresi Değişimi
- Polen Filtresi Değişimi
- Yakıt Filtresi
- Akü kontrolü
- Fren sıvısı değişikliği
- Fonksiyonel bakım (Gövde, Lastik, Egzoz)
- Fonksiyonel bakım (Frenler Motor, Şasi)
- Fonksiyonel bakım (Işık ve Elektronik)
Yakıt Filtresi
Araçlar çalıştığı sürece sürekli yakıt tüketirler. Bu yakıt yakıt deposundan motora giderek güç üretir.
Fakat yakıtın cinsine göre kirlilik oranına da sahiptir. Yakıtın motora girişi sırasında iyi bir filtre
ile süzülmesi gerekir. Bu süzme işlemini yakıt filtreleri yapar. Yakıt filtreleri benzinli ve dizel araçlarda
bulunması ile birlikte her bakım döneminde değiştirilmesi gerekiyor.
Benzin Filtresi
Benzin filtresi benzinli araçlarda her 30 bin km’de bir değişmesi gereken mekanik bir aksamdır. Bu filtrenin değişmesi gecikirse aracın performansını etkileyecektir. Bu gecikme, aracın çekiş gücünde düşüşe yol açar ve motorun çalışmasında düzensizliklere neden olabilir. İlerleyen aşamalarda araç çalışamayacak duruma gelebilir. Deneyimli ustalar, motor performansını değerlendirerek değiştirme zamanının gelip gelmediğine karar verebilir.
Mazot Filtresi
Dizel araçlar için kullanılan mazot filtresi benzin filtresine göre daha fazla önem arz ediyor. Mazot, benzine göre daha kirli olduğu için sık sık arızalara yol açar.. Onun için mazot filtresi her zaman temiz olmalı ve sık sık değiştirilmelidir. Mazot filtresi benzin filtresi gibi mekanik bir aksamdan oluşmaz ve mazotu tamamen temizleyerek yakıt sistemine sevk eder.
Hava Filtresi
Araç motorlarında bulunan yakıt sistemine yakıt ile birlikte hava da gelir. Bu hava ateşleme için de gereklidir. Havanın temiz olmadığı durumlarda da hava filtresi devreye girerek havayı temizler ve motorun daha rahat çalışmasını sağlar. Her 10 bin veya 15 bin bakımında bu filtrenin değiştirilmesi de gerekiyor. Çünkü bu filtre de zaman içinde kirleneceği için motora hava girişini engeller ve motorun daha sağlıklı çalışmasını engeller.
Polen Filtresi
Polen filtresi fan ve klima içerisine gelen havayı temizler. Bu filtre de her 10 bin bakımında değişmesi gereken parçalardan biridir. Polen filtresinin değişmediği durumlarda klimanın ve fanın çalışmasını etkileyecektir. Özellikle fan hızlı ısınır ve çalışamaz hale gelir. Yine klima kirli hava üfüreceği için araç içinde bulunan kişilerin sağlığını da etkileyecektir. Kirli bir hava en iyi durumda kötü bir koku oluşturur.
Yağ Filtresi
Yağ değişiminde eski yağ boşaltıldıktan sonra, ustalar yağ filtresini değiştirir. Bu sayede yeni koyulan yağ temizlenmiş olur. Motor yağı motorda belli bir basınçla dolaşım yapar ve yağ filtresi sürekli bu yağı temizler. Yağ değişecek duruma geldiği zaman da yağ filtresi de değişmelidir.
Bir yanıt bırakın